Gott Nytt år... snart!

Ring ut det gamla året och in det nya. Nått sånt? Hah, snart så! Hoppas ni alla får ett trevligt nyår!



Bjuder på en knasbild från underbara Birghtonresan <3 med bästa Olessia! Haha! :P


Ha det bäst!


/CH

Sorry

Hej

Ursäkta för sega uppdateringen men har varit rätt mycket sen jag kom hem

Jag och mamma åkte till London på södagen (ca en vecka sen) och sen runt 20:30 på onsdagen lyfte planet hem till Sverige! Var jätteskumt att åka från gröna ängar till vita snöbelägda sådana. Och mycket kallare är det här! Och högertrafik. Skumt


Vi hörs lite senare!


Ha det bäst!



/CH

Packat

Nu är det mesta nerpackat i väskan. Lite kläder, lite smågrejer och saker jag fortfarande behöver är kvar i rummet. Men det mesta är faktiskt i väskan. Känns jätteskumt. När jag stod där och packade tänkte jag att det känns mer som att jag packade för att åka iväg på semester, inte för att åka hem. Suuuperskumt.

Upplevde något jag inte upplevt på samma sätt förut också. Allt jag tog i, precis allt, hade ett eget minne. Visst, så brukar det vara hemma när man städar sitt rum också men inte alls på samma sätt. Jag tog upp en liten pappersgrej och mindes direkt tillbaka och blev alldeles glad.

Jisses, kan inte fatta att det är sista dagen i morgon. Ingen av oss i skolan har riktigt fattat det. Inte alls. Det kommer vara snyftkalas i morn. Jisses.

Jag har idag lämnat in ett CV på ett hostel här i Birghton och min värdmammas son jobbar på American Express så hon smsade honom och frågade om de behövde någon personal (vet inte om han har svarat än dock). Så hoppas hoppas.

Nu blir det att sova. Kommer vara en så känslomässig dag i morn. Säga hej då och säkert några farväl till så många underbart bäst underbara människor. Och sen träffa mammmaaaaaaaaaaaaaa! Waah! Kommer vara sån känslomässig bergochdalbana i morgon. Gå från typ überdeprimerad till superglad (mamma!). Skumt skumt.

Nej men som sagt; sova.


God natt!



Ett av alla minnen. Hah, åh den här får mig att skratta! Murder Mystery Night.


Ha det bäst!


/CH - som är hemma om 6 dagar. BAAAH!

Sötaste värdmamman i världen

Jag och min värdmamma brukar äta frukost samtidigt och i morse gjorde vi det som vanligt och vi satt och pratade lite. Min hemresa kom på tal och att min värdpappa är supersnäll och skjutsar mig och mamma in till Brightons tågstation på söndag morgon (tar tåget därifrån in till London). Och så fortsatte vi prata lite om att jag tycker det är jobbigt att lämna Brighton. Så jag sa "I don't want to go". Vi fortsatte prata lite och så säger hon "I don't know who'll be worst on Sunday morning, you or me" Bah, så himla sött! Kände mig verkligen uppskattad när hon sa så. Har levt lite på det hela dagen. Jag är omtyckt (a)

Har förresten skrivit klart min hej då-brev till dem. Kan inte lägga upp det här, för min värdmamma går in här med jämna mellanrum (trots att det är på svenska) och vill ju inte att hon ska se det innan jag ger det till dem.


Ikväll är det avslutningsmiddag för skolan. Blir på någon pub tydligen.


I övermorgon är allt slut. Baaah, så galet. Och tråkigt :/ FAST i övermorgon får jag också träffa mamma! Waaah! :D



Här är vår Jullunch som vi betalade 5 pund för. Vette sjutton om det var värt det. Inte alls. Men men trevligt var det. Som ni ser längst bort på bilden fick vi crackers (smällkarameller). Hah superkul. Man dras isär den och så säger den *poff*. Innehåller en krona man ska ha på sig under måltiden (bild kommer ;) ), en liten present och en lapp med två skämmt/gåtor och en liten 'rolig information'.



Så här otroligt snygg var jag i min krona :P


Ha det bäst!


/CH

Court

Idag åkte min klass till Lewes (uttalas Louis typ), en liten stad utanför Brighton, och kollade på en rättegång. Lewes har typ de största rätten i närheten eller vad det var. De va typ mycket större än den som finns härr i Brighton iaf. Det var typ ett fall om misshandel. Coolt att se ett riktigt fall på en riktig rättegång i England. Känns som att man var i en film, eftersom man har sett det så många gånger hur det ser ut och hur människorna ser ut i sina peruker och allt och nu fick man se det på riktigt.

Förkyldningarna löser av varandra här... När jag äntligen var frisk med min ena så fick jag en ny. Men det är sista veckan så jag bryr mig inte om jag ligger på dödsbädden - jag ska till skolan. Jag kryper dit om jag så måste!  Kanske att jag skippar lektionen efter lunch i morn för att vila upp mig lite innan hela skolan ska mötas på en pub för att käka middag tillsammans (skolan betalar). Men jag tänker inte missa någon skoladag! Inte när det är så kort tid kvar. BAH, helt galet.


Nu ska jag vila lite.

Ha det bäst!



/CH - som inte har några bilder från dagen för man fick inte ha med kamera (så klart).

Hej då-video

Jag gjorde en liten kort video som ett Hej Då (jag har filmar under hela terminen för att kunna göra den här videon) till mina klasskompisar:

Ja, jag svär på ett ställe i videon men det var tvuget annars hade det inte varit lika kul - ni förstår när ni ser. Tänk på att jag ALDRIG svär i vanliga fall. Aldig någonsin. Kände att jag var tvugen att varna om det...



Swoch - there you go.


Nu ska jag snart sova! Insåg idag att jag bara har 4 (eller egentligen tre eftersom sista kommer vara en timme senare) vanliga mornar här.

Ha det bäst!


/CH

Myskväll

Just avslutat ännu en lyckad kväll. Jag lagade middag till min värdfamilj och Olessia som var inbjuden. Gjorde ju självklart min favvorätt: torsk i ugn.

Jag var lite nojig innan, eftersom hela rättet bygger på örtsalt - det örtsaltet vi har hemma. Jag kollade i affären men de hade inget alls. Det enda jag hittade var lite blandade örter. Köpte den och blandade med salt.

Helt otroligt nog lyckades jag blanda det perfekt. Det smakade nästan precis som det brukar hemma. Så nöjd. Fick massa beröm också så det var jättekul. Min värdpappa var så söt han sa att jag brukar i vanliga fall vara petig med fisk och inte tycka om det så mycket men han tyckte det var supergott! :D

Nu ska jag hoppa i säng - ska till skolan i morgon (japp, ska dit på en söndag!) och ska vara där kl 13, så kan inte sova hela dagen.

Det är Luciafirandet för värdfamiljerna, som jag skrivit om förut, som gäller :)


Ha det bäst!


/CH

Åååh, underbara kväll

Åh, eftermiddagen/kvällen har varit så underbar. Perfekt avslutning på näst sista veckan.

Skoldagen var kort och skum men ändå bra. Efter skolan stannade jag och några andra kvar för att dekorera skolan inför julkalaset för värdfamiljerna på söndag.



Hah, ja vi hade superkul och fjantade oss en del ;)



Så här snyggt löste vi problem med kurlor utan snören :P

I slutet av dekoreringen hade jag en förbaskad huvudvärk som började bli till migrän. Jag tog en tablett men det gick inte över helt.

Några av oss åkte in till Birghton och satte oss på ett kaffe. Jag beställde en varm choklad och en "chokladkaka" som de andra sa hela tiden. Det var typ en tårtbit. Gigantisk! Ingen av oss orkade äta upp (vi var typ tre stycken som beställde in såna)!



Så himla gulligt de hade gjort varma chokladen! Kakan var inte så god dock...

Min huvudvärk gick lite över här (tror det var blandning av trötthet, hunger och lite vätskebrist). Vi satt där ett bra tag. Efter ett tag stack några hem och vi andra gick runt lite och kollade i affärer. Ungefär då kom Olessia in till Brighton också :) Kul att umgås med henne (eller dig borde jag kanske säga, för vet att du läser min blogg ;) ) igen för det var ett tag sen nu.

Vi gick som sagt runt i några affärer och jag gjorde superfina fynd. Kan inte säga något av dem här för många av dem är julklappar/delar av julklappar. Men en sak jag kan säga är att när jag var i London i måndags så var vi inne på bodyshop och jag hittade en perfym jag tyckte luktade jättegott. Men den var dyr så köpte den inte. Vi var idag inne på Bodyshop, fast nu i Brighton och jag såg perfymen. Den kostade 14 pund. Bredvid låg en typ present-box med perfymen och en bodylotion i ett som tillsammans kostade 15 pund - så köpte den. Var supernöjd och jag är så glad att jag inte köpte den i London - för sparade massa pengar nu!

Vill även passa på att säga att jag inte shoppat mycket alls under resan så jag tycker att jag fick shoppa lite idag ;)

Efter den lite hysteriska shoppingen gick jag, Olessia, och våra två kompisar från skolan; Rebecca och Sofie och åt på en otroligt underbar restaurant jag varit på två(?) gånger innan. De har så underbar mat där! Det är en vegetarisk buffé och det är såååå gott! Till skillnad på all fet äckelmat vi får i skolan hela tiden. Åh, engelsk mat är inte tipp topp... Så att få komma till det där underbara stället och få äta bönor och massa gott - LOVE IT!

Efter middagen åkte vi hem. Blev lite skratt och allmänt kul på bussen. Underbara människor jag känner <3 Det var ett så perfekt avslut på den sista "riktiga" skolveckan. Nästa vecka är mest bara lek. OCH JAG KAN INTE FATTA ATT DET ÄR SISTA VECKAN NÄSTA VECKA! JAG VILL INTE!

I morgon ska jag åka iväg och köpa torsk och grädde. Jag ska nämligen laga mat till min värdfamilj och så ska vi ha filmkväll efteråt, eftersom det är sista helgen (egentligen inte - jag är ju här nästa helg också men då kommer jag vara med söta mamma :) )

Ne, nu ska jag snart sova. Såå trött! God natt människor :)


Ha det bäst!



/CH

Hah, uderbara vänner, så jag kommer sakna er <3

Vi har på söndag Luciafirandei skolan, för våra värdfamiljer. Så vi, alla elever, är uppdelade i kommiteer och jag är i the decoration comitté. De som bakar stannade idag kvar efter skolan och... ja bakade. Av någon anledning stannade jag kvar (frivilligt i två timmar :P) och lekte lite med dem. Har för övrigt inga läxor längre så kan ju ha med saken att göra.

Olessia 'snodde' min kamera och filmade lite:




Jag var idag oh, så snyggt osminkad och allmänt ful men jag bjuder på den :P

Vi satt också och lärde de två asiatiska tjejerna i klippet (den ena från Japan och andra från Korea) lite svenska. De är superduktiga på att minnas! Den koreanska tjejen ska förresten kanske komma tilll Stockholm i vår, en sväng ^^ Filmade deras Svenska-prat med vet inte om jag får lägga upp för dem så. Plus att man måste gå genom youtube och massa krångel -.-

Annat kul under dagen var att min ena lärare fyllde år så min klass bestämde oss för att sjunga för honom men vi sjöng den svenska sången (vi är bara svenskar i klassen nu eftersom den enda killen (som för övrigt är från Danmark) åkte hem förre veckan). Det var superkul. Han fattade inte ett ord av vad vi sjöng men han var glad ändå ^^

Jag minns inte om jag skrev det igår men jag skållade munnen på typ kokande vatten igår (drack varmt te). Men det är bättre nu.


Ha det bäst!


/CH

Poetry class

Jag har ju berättat om våra skills-lektioner? Hur som helst, idag hade jag poetry som lektion och förra veckans lektion introducerade min lärare oss för en poet som skrev mycket under första värdskriget för han ville verkligen visa hur hemskt det var och att det inte alls var som propagandan försökte visa "Kriga för det land" och typ att man dog ärorikt osv.

I början av dagens lektion sa Sue, som läraren heter, att hon nog hade introducerat honom på fel sätt. Så hon tog med oss ut och vi gick i ca fem minuter till ett ställe nära skolan och hon visade oss en War-Memorial.

Portslade (den lilla delen av Brighton som jag bor i) har sen första värdskriget vuxit väldigt mycket. Men under första värdskriget var det bara den delen som nu kallas Old Village - som jag för övrigt bor i. Och War-Memorial:en var för dem i Portslade.



Jag börjar förstå mer och mer just how cruel och hemskt första värdskriget var. Den stora plattan (till vänster) är för alla dem som nog i första värdskriget och den lilla (till höger) är för dem som dog i andra värdskriget.

Som ni antagligen vet så slutade ju kriget den 11 November kl 11 så därför har de varje år i England War Memorial Day den 11 November och kl 11 den dagen har de en två minuter lång tyst-minut(er). Jag vet inte varför det är två minuter - jag antar att det är en för varje värdskrig. Jag tror inte jag skrev om det då men den 11 November hade vi kl 11 två tysta minuter i skolan. De har alltså det här i hela landet.

Hur som helst de röda kransarna ni ser på bilden är kransar de lägger ut på War-Memorial-plaser varje år för att minnas de stupade i krigen.

Första värdskriget var ju hemskt och de hade ju trenches (diken på svenska?) de krigade i så när kriget var slut var stora delar av massa fält helt förstörda och inget växte på länge men efter ett tag kom det liv tillbaka dit och det första som växte upp var valmoblomman (Poppy på engelska) och därför har de blivit lite av en symbol och varje år, när 11 November börjar närma sig se man folk gå runt med Poppies i sina kavajer och liknande. De går att köpa i de flesta affärerna, precis som med t.ex. rosa bandet-pins. Jag ville köpa en men ändå gången jag såg en sån i en affär täntke jag att jag skulle köpa den senare så det blev inget.

Hur som helst - jag kom ni på fel sak nu. Det jag skulle säga var att valmoblomman blev en symbol och de har små pins/nålar som de då kallar Poppies som man kan köpa varje år och de gör stora kransar av dem och lägger på War Memorials.

Så när vi kom till den här War Memorialen så såg vi massa kransar (de på bilden) men även små kors som folk hade gjort med en Poppy i mitten och så stod det namn och år på dem av folk som stupat i första och andra värdskriget.

Eftersom Sverige var neutralt i krigen så har vi ju typ inte så mycket sånt här så att som svensk kolla på hur folk har skrivit sina fäders, bröders osv namn på små kors, se stora Memorial-saker med massa massa namn på av folk som stupat och tänka att de faktiskt har bott här och de åkte iväg och kom aldrig tillbaka... det var väldigt... jag vet inte. Överväldigande. Mastigt. Nästan läskigt - fast inte på ett läskigt sätt. Mer... jag vet inte. Men när jag stod där och kollade på Memoralen och min lärare läste upp några av namnen och man insåg att det var i vissa fall tre personer med samma efternamn (dvs att det var tre pers i en familj som dog!). Det var hemskt. I vissa fall var det säkert en mamma/hustru som blev helt ensam för att hela hennes familj studade i kriget.

Och som jag skrev i början, det här var namnen på de som bodde i bara lilla Porslade. I första värdskriget dog 10 miljoner män. I Sverige är vi 9 miljoner människor. Mer än hela Sverige dog! Och om ni går upp till bilden igen ser ni vilken skillnad det är på antalet döda i första (vänster) respektiva andra värdskriget (höger).

Den generationens kvinnor var de fösta kvinnorna som behövde make their own living, för det fanns inte tillräckligt med män för alla. Kvinnorna var tvugna att gå ut och käna egna pengar för att ta hand om sina familjer. Förstår ni hur brutalt det är - när så många män har dött att det blir jättemånga kvinnor "över". Jisses.

Jag ska erkänna att när jag började skriva det här inlägget blev jag lite känslosamt påverkad. Jag blev inte ledsen eller så men det kändes i mig. Jag blev verkligen påverkad av det här idag. Jag har länge vetat att första värdskriget var hemskt och att massa massa människor dog. Men att de det så här rakt upp och ner. Som sagt, i Sverige har vi inte memorials på samma sätt, för Sverige deltog inte i krigen, så jag har inte riktigt insett det på samma sätt tror jag.

Jag hade tänkt att lägga in lite roliga bilder jag hittade på min mobil nu när laddade över den här bilden (för jag tog bilden med mobilen eftersom jag glömde kameran i klassrummet medan vi gick ut) men jag känner att det här är ett så pass allvarkligt inlägg och på något sätt utav respekt av de som stupat vill jag hålla det så. Det här inlägget får bli för dem. Bilderna får bli en annan dag

När vi kom tillbaka till klassrummet läste vi några dikter från första värdskriget och min lärare pratade lite om hur männen hade roterat på slagfältet - några låg vid the front line i ca tre veckor och sen roterade dem med andra män så de kunde få vila och när de kom till det lugnare stället för att vila var de så trötta och slitana så att de marcherade i stort sett sovandes. Och hon berättade hur deras stövlar var så trasiga så de gick barfota med sina såriga och blodtäckta fötter. Usch, jag skulle kunne babbla om det här hur länge som helst men jag antar att ni vet en hel del om hur fruktansvärt det var och hur folk förlorade det ena och det andra (jag har hört hemska berättelser om bortruttnande fötter osv osv) så jag tänker inte prata om det.

Så jag tänker bara säga att jag är väldigt tacksam att min lärare tog med mig dit idag och att jag har större förståelse om vad som hände under första värdskriget och jag... jag vet inte.

Mamma, jag vill visa dig platsen på bilden när du kommer hit om drygt en vecka. Det är rätt coolt att se. Plus att går man ca 50 meter bakåt (alltså bakåt sett på bilden - dvs åt det hållet min rygg pekar när jag tar bilden) så är det en otrolig utsikt över ungefär där jag bor.


Ha det bäst!


/CH

We Will Rock You

0


WOOOOOOW!


Va grym den va!

Kom hem från eftermiddags/kvällstur till London, för att se ovanstående musikal, för ca 15 minuter sen Nu måste jag sova dock - skola om några timmar.

Skriver mer sen!

Min värdmamma är by the way supersöt som har juldekorerat mitt rum lite ^^


Ha det bäst!


/CH

Gårdagen

Dagen började med skola fram till lunch (fredagar är korta dagar - skööönt!).



En uppgift vi fick göra på "Britain today"- lektionen. Jag gillar det ämnet, det är superintressant att lära sig om den Engelska/Britiska kulturen. De har så mycket spännande kultur och seder och grejer :)

Uppgiften gick ut på att vi fick höra fem olika dialekter och så skulle vi gissa var på kartan de var ifrån. Snubben som var längst ner till vänster (nr 3 - on ni kan se) lät precis om Hagrid i Harry Potter-filmerna :P

Efter skolan stack jag och Olessia in till Brighton. Blev lite mini-shopping. Däremot bara av saker vi behövde! Så det blev duktig shopping :P



The crazy duo on ze buzzzz :P



Vi avslutade turen med lite fika. Kakan på bilden ser inte så speciel men ÅH, så god den är! Ännu en sak jag kommer sakna :P



Så här gör han alltid, lägger huvudet på benen så där och kollar på en med den där "det är syndast [ja, syndast - han är en hund och från England, inte vet han att det heter mest synd heller!] om mig i världen så klappa mig"-blicken.

Efter Brighton gick jag in till vardagsrummet och visade min värdmamma ett av mina fynd, fick en kopp te och satt och pratade lite i några timmar. Så mysigt/trevligt att bara sitta och prata med henne :) Vi pratade om allt mellan skolatentat och hemsk tvångsmatning av djur - hah, vi pratade om trevliga saker också!

Det fyndet jag visade var verkligen ett fynd. Det är en korsordsbok. Den kostade 5 pund men så var det 1/2 priset så fick den för 2,5 pund. Det som är så bra med den är ju att det dels är kul med korsord och att jag lär mig massa på det! Vi har gjort såna i skolan så jag visste att det var lagom nivå. Superkul ^^




Igårkväll blev det lite halvplanerat/halvspontant pubkväll. Så nice att bo fem minuter från puben! Kommer sakna att ha ett "samlingsställe" så nära hemma.

Det är kareoke på pubben varje fredag. Jag sjöng inte men jag lyssnade ^^




Världens bästa Olessia nere på pubben ^^


Idag fick jag äääntligen sova ut. Inte sovit ordentligt på flera veckor. Så skönt! Resten av dagen blir nog att ta det lugnt och förhoppningsvis prata lite med mamma och pappa och visa dem min fina korsordsbok ^^

Kan inte förstå att jag är hemma om drygt två veckor! Baaaaaaaaaaaah!


Ha det bäst!


/CH

Skolan

Jag tog med mig kameran till skolan idag (den nya lilla) och tog lite bilder innuti byggnaden. Inte så många dock, men på mitt klassrum och lite.

Mitt "huvud"klassrum



Samma klassrum längre till höger



Samma rum - väggen mittemot den med tavlan (första bilden)



Enda killen i klassen - dansken Helge åker hem i helgen och Gill - min huvudlärare - är ledig på fredagar, så vi hade "Hej då"-fika för honom idag. Alla i klassen gick ner till lunchrummet och så fick vi tre/kaffe, kakorna ni ser på bilden och så satt vi och snackade lite skit (allt på engelska dock!) och gick igenom läxan - därav boken :P



"Room 2" är det här rummet för mig. Men för att ni ska förstå vad det handlar om så är det här som vår "aula". Här inne har vi alla möten/genomgångar/föreläsningar varje vecka.



Så här roligt har vädret varit idag - smart som jag är glömmer jag paraplyet jag fått låna (mitt paraply lever inte längre. Ta med sig billigt skitparaply från Primark till Birghton (typ Englands blåsigaste stad - ligger ju precis vid havet) = går sönder efter 1,5 prommendad i regnet/blåsten) av min värdmamma. Jag inser detta när jag går utanför dörren men går jag tillbaka in? Nej, för det är ju för långt! -.-



Oj, suddig bild.



Gillar att sitta i fönstret och kolla på regnet. Märkte också när jag såg den här bilden att om man vet var mitt ärr går, på huvudet, ser man det, för det växer inget hår där. Mitt hår ser också lila ut här men det är rödbrunt. Skumt.


20 dagar till Sverige!

Min ena lärare är kvinnodiskriminerande äckel!

Ha det bäst!


/CH

RSS 2.0